Sempre endavant

Sempre endavant
Sempre la mirada amuny

dimecres, 16 de maig del 2018

Albinyana, un poble on mai passa res



Albinyana és un dels pobles de la comarca que per sort o per desgràcia no surt  gaire als mitjans de comunicació ni per coses bones ni dolentes. Ell està allí dalt des de la seva talaia privilegiada gaudint de la plana penedesenca. Vigila que cada dia al sortir el sol tot estigui al seu lloc.
Enguany un cop més el municipi ha convocat el seu concurs Joan Perucho que ha arribat a la 19 edició. El proper any ja toca una proposta especial per celebrar aquestes dues dècades de concurs al municipi. Fins fa un parell d’anys formava part del jurat de tres concursos literaris de la comarca: El de contes de Nadal de Calafell i el Sant Jordi del Vendrell. Els dos anteriors ja formen part de la història. El del meu poble encara que no té l’empenta dels seus rivals costaners gaudeix de bona salut i no té cap intenció de quedar en el record. Els nois de l’escola i molts veïns del poble ja ho tenen com una cita obligada per deixar anar la seva creativitat. Evidentment també trobem els autors que vénen de fora del municipi i van mesurant el seu art a veure si hi ha sort en les diverses convocatòries a casa nostra.
Albinyana és un poble tranquil, potser massa i tot. Ara mateix ens hem quedat sense cap dels dos restaurants que teníem a tocar a la carretera que porta a les instal·lacions del parc aquàtic. La botiga també està tancada. Esperem que alguna obra social en forma de família o persona torni a obrir les seves portes perquè encara que el benefici no sigui gaire gran la seva tasca està més en el caire social de les persones que no tenen cap mitjà per anar a buscar el pa al poble del costat. No són grans distàncies, però el suficient per buscar alternatives a més d’un client. El bar del davant de la botiga va tancar, però al cap de poc va tornar a obrir. Aquest és un dels pocs punts de trobada per aquelles persones que volen anar a prendre alguna cosa sense necessitat d’agafar el cotxe. Òbviament des de temps de la sra. Juanita l’estanc està al seu lloc per aquells que comprin tabac perquè això d’enviar cartes ja és una cosa que ha quedat en desús. El “Procés” per desgràcia ha tornat a donar embranzida a aquest esport d’escriure, posar el paper en un sobre, anar a buscar un segell i tirar-ho en una bústia perquè en un parell o tres de dies en el millor dels casos arribi a destí.
El nucli d’Albinyana gràcies al destí no ha caigut en la trampa del creixement immobiliari de finals del segle passat. Ha crescut amb mesura i no tenim aquí grans zones per edificar. El just i necessari perquè els qui vulguin venir a la localitat tinguin el seu solar per poder fer una caseta i no cal gaire gran cosa més. Els llocs amb més problemes són els accessos a la part més alta del municipi perquè és un lloc de difícil accés per camions i vehicles grans. Esperem que no passi cap ensurt i no ens hagin de visitar els bombers. Es pot utilitzar un camí alternatiu, però és un de les millores que ja fa anys que clamen al cel, però com no és un lloc gaire transitat a part d’un parell de cops l’any està de forma considerable allí a la llista de coses pendents.
Albinyana és un poble tranquil on fa anys i panys que les mateixes persones estan al poder i a l’oposició i tal com està el patí si poden tirar un parell de dècades més. Els dos líders polítics principals aniran canviant de companyia a cada cita electoral, però ells seguiran al davant de les dues opcions que sempre hi ha hagut al poble en diferents versions.  El que va sorprendre a propis i a estranys és que en les passades eleccions del 21 de desembre la força guanyadora fos Ciutadans. Un fet molt curiós que es va viure en molts llocs de Catalunya i que el municipi baixpenedesenc també va entrar en el grup. Les noves tecnologies fan que el vot cada dia estigui més obert i aquestes persones que sempre voten les mateixes sigles ja formen part de la història d’aquest país. Depèn la moda la gent és decanta cap aquí o cap allà. No cal ni grans mítings ni berenars per a pensionistes i jubilats.

Albinyana després del seu mil·lenari va veient com del popular Safari només en queda la part aquàtica. A veure fins quan dura aquesta activitat que va ser un lloc molt concorregut a casa nostra. Albinyana és un poble molt tranquil que no té gegants perquè els carrer són massa empinats amb uns divertits capgrossos ja omplim la part de protocol que marquen les noves tendències. La vida continua lluny dels mitjans de comunicació en una vida tranquil·la i sense gaires soroll mediàtic.